För att få utföra asbestsanering i Stockholm krävs det att man har rätt utbildning, certifikat för att arbeta med materialet och att man begärt tillstånd.
Asbest skulle kunna vara ett perfekt material och man trodde länge att det var så. Egentligen är asbest ett samlingsnamn på flera mineraler som finns i naturen. Den vanligaste typen är det som kallas vit asbest men egentligen heter krysotil. Materialet har hög hållfasthet och smidighet, det tål höga temperaturer och har goda ljud- och värmeisolerande egenskaper. Det har dessutom hög kemisk beständighet vilket innebär att det har hög tålighet mot kemikalier.
Men asbest är, trots alla sina goda egenskaper, ett mycket skadligt material. Det uppmärksammades inte förrän på 1970-talet hur skadligt det var. Totalförbudet mot användandet kom 1982. Detta innebär att det fortfarande finns mycket asbest i äldre byggnader. Materialet är inte skadligt förrän man börjar riva i eller bearbeta det. Då frigörs de väldigt lätta men skadliga fibrerna. Fibrerna sprids genom luften och när de inandas kan de orsaka allvarliga sjukdomar i luftvägar och lungor.
Asbestsanering under kontrollerade former är ofarlig
De som arbetar i byggbranschen med renovering av äldre byggnader är särskilt utsatta för risken att stöta på asbest. Men även yrken som rivningsarbetare, VVS-installatörer, golv- och takläggare löper stora risker. Därför bör man alltid utföra provtagning innan man sätter igång arbetet. Asbest kan inte alltid ses med blotta ögat, därför behövs provtagning.
Om materialet visar sig innehålla asbest krävs det tillstånd från Arbetsmiljöverket för att man ska kunna utföra sanering. Företag som arbetar med asbestsanering i Stockholm har särskilt utbildad personal och all den säkerhetsutrustning och certifiering som krävs för att få utföra arbetet. Anlitar man ett certifierat företag kan saneringen ske utan risk och de som sedan ska arbeta i byggnaden kommer inte i kontakt med de skadliga fibrerna.